– Gresk regjeringskaos

Gresk Demonstrant (Foto: Gigi)

 

Regjeringskabalen som ikke går opp

Søndagens valgresultat i Hellas var historisk i  europeisk etterkrigs valghistorie. De siste tiårs dominerende partier mistet mye av sin støtte, en støtte som istedenfor gikk til ekstreme partier på venstrefløyen og høyrefløyen. Et slikt valgresult minner mer om situasjonen i 1920- og 1930 tallets Europa, enn noe vi har opplevd siden.

I Athen må en ny regjering stables på beina før uken er omme, hvis ikke utskrives det sannsynligvis nyvalg. Søndagens valgresultat har utslettet den tidligere styrende majoriteten som bestod av sentrumhøyrepartiet Nytt Demokrati(ND) og sosialdemokratene i PASOK. Lederen av ND har allerede forsøkt å danne en koalisjon, men har mislykkes. Lederen av det venstreradikale partiet Syriza, som ble nummer to i valget, har nå fått jobben med å danne en regjering. Hvis ikke Syriza lykkes går batongen videre til PASOK. Lykkes ikke PASOK vil et nyvalg nesten være sikkert.

Bekymring i finansmarkedene

Det politiske kaoset kan fremprovosere en dypere økonomisk krise. Innen utgangen av juni vil landet være avhengig av en ny runde av finansiering fra EU, på ca 20 milliardær euro. Disse pengene er betinget av rundt 70 ulike sparingstiltak som har blitt lovet vedtatt av den forrige greske regjeringen, et løfte som ikke ble holdt.

Uteblir en regjering, er det tvilsomt at disse tiltakene blir vedtatt. Men med dagens maktfordeling er det lite sannsynlig at disse tiltakene blir vedtatt, selv om en regjeringskoalisjon hadde blitt etablert. Dette fordi det kun er PASOK og ND som er for sparetiltakene slik de er i dag, imens de andre partiene enten vil reforhandle avtalen, nekter å være med i en regjering eller blir avvist av samtlige andre partier. I ytterste konsekvens kan dette føre til en gresk konkurs, og en mulig exit fra eurosonen.

Historiens skygge

Bak dette kaoset ser vi skyggene av det forrige århundrets store politiske og økonomiske katastrofer, skyggen av Weimarrepublikken og dens fall spesielt. På sikt vil et slikt kaos skape større grobunn for demagogens søte ord om at alt skal bli bra, bare folket følger ham.

Les mer hos Al-Jazeera

En god oversikt over de viktige greske politiske partiene kan leses her: Partier

Stian Eris
Politisk og Økonomisk Analytiker, samt Redaktør for Internasjonal Politikk og Video, for Politiske Nyheter. Blogger for tankesmien Progressiv. Skribent for Samfunnsviter´n og Zoon Politikon. Master i statsvitenskap ved UIO 2013. Twitter: @StianEris

Legg igjen en kommentar